Nieuwe ‘trekpleister’ in het Stadswiel

Nieuw in het Stadswiel is De Huyskamer die op 24 mei feestelijk werd geopend. Een plek waar bewoners en buurtbewoners elkaar kunnen ontmoeten en terecht kunnen voor een warme middagmaaltijd. 

Activiteiten worden er ook georganiseerd door vrijwilligers en bewoners. Denk aan bingo, sjoelen, tekenen en schilderen. Het ‘hernieuwde Internos’ (vorig jaar maart werd de thuiszorg overgenomen door Maatschappelijk Ondersteuning Bureau) heeft de intentie om deze activiteiten uit te breiden met film- en kookdagen en tuinactiviteiten. Een belangrijk doel van De Huyskamer is het creëren van een trekpleister in de wijk, voor álle Dordtenaren maar met name 65-plussers, waar gezelligheid is te vinden en mensen zich welkom en thuis voelen. Een ander belangrijk doel is het bevorderen van de participatie van geïsoleerde (migranten) ouderen door activiteiten aan te bieden waarmee bewoners van het Stadswiel kunnen worden verbonden. Eén van die activiteiten is praktische taaltraining, waarbij deelnemers gekoppeld worden met bewoners van het Stadswiel in de vorm van taalmaatjes. Zo kan een neerwaartse spiraal van eenzaamheid en isolement worden doorbroken. Tevens wordt getracht zoveel mogelijk vrijwilligers of eenzame buurtbewoners te koppelen aan bewoners voor het uitvoeren van kleine huishoudelijke klussen; een soort van buddysysteem.

Ontmoeting

Voor het hoofdkantoor van het hernieuwde Internos wordt sinds januari van dit jaar de begane grond en de eerste etage (waaronder het restaurant) van het Stadswiel aan de Beverwijckstraat afgehuurd. Er is hard gewerkt om een deel van de beschikbare ruimten te reorganiseren tot een eetkamer, ontmoetingsplek en activiteitencentrum voor bewoners van het Stadswiel en omwonenden. Het nieuwe concept, met een eetkamer, een ontmoetingsplek en een activiteitencentrum, wordt aangeduid met ‘De Huyskamer’.

Bron: http://dordtcentraal.nl/actueel/nieuwe-trekpleister-stadswiel/

Praten over het levenseinde in inloophuis de Blauwe Anemoon

Op maandagochtend 26 juni 2017 is van 10.00-12.00 uur Franca Horstink te gast bij inloophuis de Blauwe Anemoon in Gorinchem.

Franca Horstink is specialist ouderengeneeskunde en kaderarts palliatieve zorg en zal ingaan op de medische mogelijkheden en beslissingen rondom het levenseinde. Hierbij zullen onderwerpen als palliatieve sedatie, stoppen met eten en drinken en euthanasie aan bod komen. Tijdens deze bijeenkomst worden ervaringen en tips uitgewisseld en zullen er vanuit de gespreksbegeleider praktische handvatten gegeven worden.

Iedereen die – in zijn omgeving – te maken heeft met een ongeneeslijke ziekte, is van harte welkom in Inloophuis De Blauwe Anemoon aan de W. de Vries Robbéstraat 1 in Gorinchem. De bijeenkomst wordt georganiseerd vanuit Café Doodgewoon, ontmoetingssalon voor ongeneeslijk zieken. De toegang is gratis.

Thuisbegeleiders: “Cliënten zelfvertrouwen doen herwinnen”

Op maandag 22 mei hebben de thuisbegeleiders van Internos met een teamuitje stoom kunnen afblazen na opnieuw een jaar in bedrijf. Ontspannen met lekker Italiaans eten en bowlen in een lounge-setting. “We hebben heerlijk gegeten en naderhand gebowld. Het was uiteindelijk een hartverwarmende avond,” aldus thuisbegeleider en organisator Bora Genç.

 

De thuisbegeleiders van Internos Thuiszorg maakten het afgelopen jaar een verandering door. Na de overname door Maatschappelijk Ondersteuningsbureau in maart en de introductie van ‘cultuursensitiviteit’ werd de aandacht voor andere levensbeschouwelijke en culturele achtergronden vergroot. Algemeen manager Neli Soares: “Onze thuisbegeleiders werken dit jaar ietwat anders dan in voorgaande jaren. Zo is de diversiteit onder onze thuisbegeleiders en cliënten toegenomen en wordt er onder andere meer verspreid over heel Drechtsteden gewerkt.”

 

Thuisbegeleiding

Thuisbegeleider Bora Genç (tweede van links), die het uitstapje voor de gelegenheid organiseerde, zegt verheugd te zijn dat het team 2016 heeft kunnen afsluiten. “Uiteindelijk streven we een stabiele thuissituatie na voor onze cliënten. Het gaat erom dat we hen helpen langer thuis te kunnen blijven wonen. Dat is niet vanzelfsprekend. Denk bijvoorbeeld aan senioren, mensen met een beperking of mensen die kampen met een verslaving of juist ontwenning doormaken. We begeleiden momenteel met een team van tien a elf mensen steeds meer cliënten in Dordrecht, Zwijndrecht, Papendrecht, Ridderkerk, Alblasserdam en Hendrik-Ido Ambacht om hen te helpen hun zelfvertrouwen te herwinnen. Dat is soms best indringend werk. Vandaar dat het fijn was om op deze manier gezellig als thuisbegeleiders onder elkaar te zijn, “ aldus Genç.

 

Voor meer informatie over thuisbegeleiding: klik hier.

Internos bijt spits nieuwe serie interne trainingen af

Afgelopen dinsdag, 14 maart, is een nieuwe serie interne trainingen bij Internos gestart met een workshop gericht op het gebruik van steunkousen.

De middag stond in het teken van het aanbrengen van dit onmisbare hulpmiddel voor iedere (voet)zorgverlener. Steunkousen (ook wel Therapeutische Elastische Kousen genoemd) hebben een therapeutische compressiewerking en helpen het bloed en lymfevocht beter af te laten vloeien, zodat onder andere oedeem – een opeenhoping van extracellulair vocht – wordt tegengegaan.

Tijdens de trainingen kwamen onder leiding van Internos-consulenten Liesbeth Horst en Dieudonné Maaskant de hoe, wat en waar vragen aan de orde en werd er geoefend met het aan- en uittrekken.

 

Kroon op tien jaar CVA-ketenzorg voor Internos en partners

Goed nieuws voor de CVA-zorgketen in regio Zuid-Holland. Een ketenvisitatie van Kennisnetwerk CVA heeft uitgewezen dat patiënten in deze regio die herstellen van een beroerte, in goede handen zijn. Het is landelijk gezien het eerste keurmerk aan CVA-zorgketens dat door Kennisnetwerk is uitgegeven. Een primeur. 

 

Visitatie

CVA een verzamelterm voor een herseninfarct en hersenbloeding. Het afgelopen jaar werden drie zorgketens voor CVA gevisiteerd. Onder de nu door Kennisnetwerk gecertificeerde organisaties, die deel uitmaken van de CVA Zorgketen Drechtzorg, bevindt zich ook Internos Thuiszorg. Internos en de overige ketenpartners, werken al ruim tien jaar samen om zorg te leveren aan mensen die revalideren van een beroerte.

 

Ketenpartners

De overige ketenpartners zijn het Albert Schweitzer ziekenhuis, Rijndam revalidatie, de geriatrische revalidatieafdelingen van Crabbehoff (Dordrecht), Swinhove (Zwijndrecht), Waerthove (Sliedrecht) en Egmontshof (Oud-Beijerland) en de thuiszorgorganisatie Aafje Thuiszorg.

 

Lees meer over deze primeur voor de CVA-ketenpartners in regio Zuid-Holland op de website van het Albert Schweitzer ziekenhuis.

 

Op de foto:

V.l.n.r. Janet Vos (manager Drechtzorg), Anne Klaassen (coördinator CVA Zorgketen Drechtzorg), Gerda Korpel (afdelingshoofd Neurologie Albert Schweitzer ziekenhuis), Johanna Haanstra (directeur Kennisnetwerk CVA Nederland), Paul van Veldhuijzen (manager wonen, zorg en behandeling Swinhove Groep), Neli Soares (algemeen manager Internos) en Lies Bonsang (namens de patiëntenbelangenvereniging Hersenletsel.nl).

 

Foto: asz.nl

Cliëntendag Internos: “Nieuwe start, vertrouwde gezichten”

Vrijdag 20 januari was het eindelijk zover. Met het plaatsvinden van de cliëntendag in Het Spektakel in Zwijndrecht ging een langgekoesterde wens in vervulling. Lees snel verder. 

 

Met de cliëntendag gaat een langgekoesterde wens in vervulling

In alle geledingen van Internos bestond al langer het verlangen om jaarlijks in een ongedwongen sfeer samen te komen om terug te blikken en – vooral ook – vooruit te zien. Met de cliëntendag, waarmee aan dit verlangen tegemoet wordt gekomen, wordt een roerig jaar voor Internos uiteindelijk in stijl afgesloten. Meer dan honderd cliënten en mantelzorgers uit Hendrik-Ido Ambacht, Ridderkerk, Zwijndrecht en Dordrecht sierden de cliëntendag met hun aanwezigheid. Cliënten zonder vervoer – in rolstoel, met scootmobiel of met (elektrische) rollator – konden rekenen op busvervoer dankzij een speciaal arrangement van Internos. Cliënten werden verder tijdens de cliëntendag verwend met diverse lekkere hapjes en drankjes.

 

Dagverloop

Het openingswoord werd verzorgd door dagvoorzitter Ronald Roël, gewezen verslaggever bij radio-omroep ATOS en bekend gezicht in het Zwijndrechtse. Het hoofdprogramma van de cliëntendag bestond uit een kennismaking met de nieuwe directeur van Internos, Jacco Lamper, en de voorzitter van de cliëntenraad, Jan van Baren. Jacco Lamper – die de cliëntendag samenvatte met de spreuk “een nieuwe start, vertrouwde gezichten” – nam de gelegenheid te baat om de diensten en de reikwijdte van de werkzaamheden van Internos nog eens samen te vatten. Daarna stond Lamper stil bij de resultaten van een cliënttevredenheidsstudie bij Internos van onderzoeksinstelling Triqs.

 

Jan van Baren, de voorzitter van de cliëntenraad, vertelde tijdens zijn toespraak uitgebreid over zijn eigen achtergrond als vrijwilliger en de speerpunten van de cliëntenraad als belangenbehartiger van de cliënten van Internos. Voorzitter Van Baren vestigde ook de aandacht op een vacante positie in de cliëntenraad. Clienten die belangstelling hebben om een zetel in de cliëntenraad te bemachtigen kunnen zich hiervoor aanmelden.

 

Na de speeches van Lamper en Van Baren werd professor Hans Becker, de voormalige voorzitter van de Raad van Bestuur van Humanitas, geïntroduceerd en gevraagd zijn visie op de ouderenzorg en de wijze waarop het ‘anders’ kan in een soms “bureaucratische en door managers vastgeregelde sector” met de aanwezigen te delen. Hans Becker zette een aantal van zijn stellingen bij met hilarische maar ook vertederende videobeelden uit de beroepspraktijk bij Humanitas.

 

Hoofdattractie

Misschien wel de hoofdattractie van de middag was het optreden van shantykoor “Buitengaats”. Het Zwijndrechtse koor won in augustus nog een shantyfestival in Nunspeet en trad tijdens de cliëntendag op dankzij bemiddeling van shantylid Jan van Baren. Een ware trekpleister dus, niet alleen voor cliënten maar ook voor een aantal liefhebbers die de cliëntendag speciaal voor de voorstelling bezochten.

 

De cliëntendag werd afgesloten met een lotentrekking. Cliënten kregen bij binnenkomst een lootje en konden aan de hand van het lootje kans maken op één van in totaal vijf prijzen.

 

Bezoek voor een indruk van de cliëntendag de facebook-pagina van Internos.

 

Internos bevlogen het nieuwe jaar tegemoet

Internos heeft afgelopen vrijdag, 16 december, een roerig jaar afgesloten met een mooie en inspirerende eindejaarsreceptie, samen met moederbedrijf MOB. 

 

Verhalen uit het hart

Tijdens de eindejaarsreceptie – die dit jaar plaatsvond in Het Stadswiel in Dordrecht – werd niet alleen teruggekeken op 2016 en vooruitgeblikt op 2017, maar er werd ook aandacht gevraagd voor wat mensen beweegt om uiteindelijk in de zorg te werken. “Verhalen in de zorg, verhalen uit het hart” was het devies. Organisator Chivra Guddens: “Als je je eigen hart goed verzorgt, kun je ook anderen goed verzorgen. We zijn benieuwd naar wie de mensen met een groot hart in de zorg zijn, wat hen beweegt en waar ze hun energie vandaan halen. We hebben daarom in aanloop naar deze avond een aantal mensen binnen Internos en MOB gevraagd naar hun verhaal.” Bekijk hier het resultaat.

 

Groei om gezond te zijn

De eindejaarsreceptie startte met een toespraak van MOB-directeur Ismail Meral over zijn beweegredenen om de zorg in te gaan, over de oorsprong van MOB en over de lange weg die MOB sinds haar oprichting in 2004 heeft bewandeld. In 2016 resulteerde dit in de overname van Internos, waar Jacco Lamper sindsdien de scepter zwaait. Over de overname van Internos vertelde Lamper, die tevens strategisch directeur is bij MOB: “Om als zorginstelling goed te kunnen doen en ook als organisatie gezond te kunnen blijven, is het belangrijk om groot genoeg te zijn. Dat hebben we met deze overname kunnen bewerkstelligen. En het mooie is dat we in 2017 verwachten door te zullen groeien,” aldus Lamper. De avond werd verder gesierd door een toespraak van Ana Salgado, manager Beleid & Kwaliteit bij MOB, diverse leuke quizzen, presentjes voor de aanwezigen en een lekkere hapjes.

 

Doe mee en inspireer

Internos en MOB willen niet dat het delen van persoonlijke verhalen in de zorg alleen blijft bij deze ene avond. Ben je werkzaam in de zorg, deel dan ook jouw verhaal. Dat kan in de vorm van een vlog, een film of bijvoorbeeld een interview. Alleen, samen met iemand anders of in een groep. MOB-Internos beloont de drie meest populaire video’s met een reis naar Barcelona, een wellness arrangement en een diner voor twee. Bovendien geeft Inkrowder elk kwartaal € 1.000, € 500 en € 250 weg voor de beste drie video’s met inspirerende verhalen. Doe nu mee via www.inkrowder.tv/mobinternos.

 

Overname Internos Thuiszorg door MOB

MOB heeft met ingang van 9 maart 2016 Internos thuiszorg overgenomen. Zowel MOB als Internos bieden diensten op het gebied van zorg en welzijn. Met de overname is de zorg voor ruim duizenden zieken en ouderen uit Drechtsteden verzekerd. Ook de werkgelegenheid van de ruim 280 medewerkers van Internos is door de overname gewaarborgd.

Lees verder >

Internos hernieuwd verder na doorstart

DORDRECHT – Thuiszorgorganisatie Internos is na het ingrijpende faillissement van begin dit jaar inmiddels weer helemaal ‘back in business’. De Rotterdamse zorgorganisatie MOB nam Internos over, inclusief de klanten en het overgrote deel van de medewerkers. “Er heerst weer een sfeer van trots en positiviteit en uit klantonderzoeken blijkt dat er een hoge tevredenheid is bij onze klanten”, aldus een trotse directeur Jacco Lamper.

Lees verder >