Cliëntendag Internos: “Nieuwe start, vertrouwde gezichten”

Vrijdag 20 januari was het eindelijk zover. Met het plaatsvinden van de cliëntendag in Het Spektakel in Zwijndrecht ging een langgekoesterde wens in vervulling. Lees snel verder. 

 

Met de cliëntendag gaat een langgekoesterde wens in vervulling

In alle geledingen van Internos bestond al langer het verlangen om jaarlijks in een ongedwongen sfeer samen te komen om terug te blikken en – vooral ook – vooruit te zien. Met de cliëntendag, waarmee aan dit verlangen tegemoet wordt gekomen, wordt een roerig jaar voor Internos uiteindelijk in stijl afgesloten. Meer dan honderd cliënten en mantelzorgers uit Hendrik-Ido Ambacht, Ridderkerk, Zwijndrecht en Dordrecht sierden de cliëntendag met hun aanwezigheid. Cliënten zonder vervoer – in rolstoel, met scootmobiel of met (elektrische) rollator – konden rekenen op busvervoer dankzij een speciaal arrangement van Internos. Cliënten werden verder tijdens de cliëntendag verwend met diverse lekkere hapjes en drankjes.

 

Dagverloop

Het openingswoord werd verzorgd door dagvoorzitter Ronald Roël, gewezen verslaggever bij radio-omroep ATOS en bekend gezicht in het Zwijndrechtse. Het hoofdprogramma van de cliëntendag bestond uit een kennismaking met de nieuwe directeur van Internos, Jacco Lamper, en de voorzitter van de cliëntenraad, Jan van Baren. Jacco Lamper – die de cliëntendag samenvatte met de spreuk “een nieuwe start, vertrouwde gezichten” – nam de gelegenheid te baat om de diensten en de reikwijdte van de werkzaamheden van Internos nog eens samen te vatten. Daarna stond Lamper stil bij de resultaten van een cliënttevredenheidsstudie bij Internos van onderzoeksinstelling Triqs.

 

Jan van Baren, de voorzitter van de cliëntenraad, vertelde tijdens zijn toespraak uitgebreid over zijn eigen achtergrond als vrijwilliger en de speerpunten van de cliëntenraad als belangenbehartiger van de cliënten van Internos. Voorzitter Van Baren vestigde ook de aandacht op een vacante positie in de cliëntenraad. Clienten die belangstelling hebben om een zetel in de cliëntenraad te bemachtigen kunnen zich hiervoor aanmelden.

 

Na de speeches van Lamper en Van Baren werd professor Hans Becker, de voormalige voorzitter van de Raad van Bestuur van Humanitas, geïntroduceerd en gevraagd zijn visie op de ouderenzorg en de wijze waarop het ‘anders’ kan in een soms “bureaucratische en door managers vastgeregelde sector” met de aanwezigen te delen. Hans Becker zette een aantal van zijn stellingen bij met hilarische maar ook vertederende videobeelden uit de beroepspraktijk bij Humanitas.

 

Hoofdattractie

Misschien wel de hoofdattractie van de middag was het optreden van shantykoor “Buitengaats”. Het Zwijndrechtse koor won in augustus nog een shantyfestival in Nunspeet en trad tijdens de cliëntendag op dankzij bemiddeling van shantylid Jan van Baren. Een ware trekpleister dus, niet alleen voor cliënten maar ook voor een aantal liefhebbers die de cliëntendag speciaal voor de voorstelling bezochten.

 

De cliëntendag werd afgesloten met een lotentrekking. Cliënten kregen bij binnenkomst een lootje en konden aan de hand van het lootje kans maken op één van in totaal vijf prijzen.

 

Bezoek voor een indruk van de cliëntendag de facebook-pagina van Internos.