Nieuwe ‘trekpleister’ in het Stadswiel

Nieuw in het Stadswiel is De Huyskamer die op 24 mei feestelijk werd geopend. Een plek waar bewoners en buurtbewoners elkaar kunnen ontmoeten en terecht kunnen voor een warme middagmaaltijd. 

Activiteiten worden er ook georganiseerd door vrijwilligers en bewoners. Denk aan bingo, sjoelen, tekenen en schilderen. Het ‘hernieuwde Internos’ (vorig jaar maart werd de thuiszorg overgenomen door Maatschappelijk Ondersteuning Bureau) heeft de intentie om deze activiteiten uit te breiden met film- en kookdagen en tuinactiviteiten. Een belangrijk doel van De Huyskamer is het creëren van een trekpleister in de wijk, voor álle Dordtenaren maar met name 65-plussers, waar gezelligheid is te vinden en mensen zich welkom en thuis voelen. Een ander belangrijk doel is het bevorderen van de participatie van geïsoleerde (migranten) ouderen door activiteiten aan te bieden waarmee bewoners van het Stadswiel kunnen worden verbonden. Eén van die activiteiten is praktische taaltraining, waarbij deelnemers gekoppeld worden met bewoners van het Stadswiel in de vorm van taalmaatjes. Zo kan een neerwaartse spiraal van eenzaamheid en isolement worden doorbroken. Tevens wordt getracht zoveel mogelijk vrijwilligers of eenzame buurtbewoners te koppelen aan bewoners voor het uitvoeren van kleine huishoudelijke klussen; een soort van buddysysteem.

Ontmoeting

Voor het hoofdkantoor van het hernieuwde Internos wordt sinds januari van dit jaar de begane grond en de eerste etage (waaronder het restaurant) van het Stadswiel aan de Beverwijckstraat afgehuurd. Er is hard gewerkt om een deel van de beschikbare ruimten te reorganiseren tot een eetkamer, ontmoetingsplek en activiteitencentrum voor bewoners van het Stadswiel en omwonenden. Het nieuwe concept, met een eetkamer, een ontmoetingsplek en een activiteitencentrum, wordt aangeduid met ‘De Huyskamer’.

Bron: http://dordtcentraal.nl/actueel/nieuwe-trekpleister-stadswiel/