De longverpleegkundige: informeert en adviseert bij vragen over astma en COPD;
Geeft advies over en begeleiding bij het omgaan met uw longaandoening;
Geeft informatie over de inhalatiemedicatie en het belang van het gebruik hiervan;
Geeft informatie en instructie over en begeleiding bij de volgorde en technieken van inhaleren;
Geeft advies over en begeleiding bij het aanpassen van uw leefwijze (bijvoorbeeld uw dagindeling); Kijkt naar uw voeding en verwijst eventueel naar een diëtist;
Geeft advies over de noodzaak van het stoppen met roken (waarom en hoe);
Geeft informatie over de (noodzaak van) longrevalidatie;
Begeleidt ook mensen met andere longziekten zoals longfibrose, longkanker enz. en werkt samen met het Albert Schweitzer ziekenhuis.
Continentie
Incontinentie is het niet op kunnen houden van urine en/of ontlasting. Door schaamte en angst voor geur en lekkage kan het u beperken in uw activiteiten en contacten. Er kunnen ook huidproblemen ontstaan.
De continentieverpleegkundige gaat met u in gesprek om problemen omtrent uw ongewenste urineverlies in kaart te brengen. Vaak zijn er diverse behandelingen mogelijk om dit probleem op te lossen of leefbaarder te maken. Zij kan u persoonlijk en passend advies geven over incontinentiemateriaal, verblijfskatheters en het aanleren van zelfkatheterisatie.
Ook kan zij mogelijkheden bespreken om met beheersing geholpen te worden. In overleg met u en uw huisarts kan zij een advies uitbrengen over een mogelijke behandeling van uw klachten. Bijvoorbeeld medicatie, een doorverwijzing naar de bekkenbodemfysiotherapie of specialist.
Palliatieve verzorging
Palliatieve zorgverlening biedt u professionele en complete zorg om u en uw naasten verzachting en verlichting te geven als u ongeneeslijk ziek bent.
De verpleegkundige palliatieve zorg kan u informeren over de mogelijkheden voor ondersteuning door de thuiszorg;
Denkt mee over de thuissituatie en zoekt naar oplossingen;
Biedt structuur in een situatie die onoverzichtelijk kan zijn;
Biedt een luisterend oor;
Geeft begeleiding bij ziektebeelden die zich voornamelijk lichamelijk uiten, maar waarbij psychische factoren een duidelijke rol spelen;
Is een deskundige die overleg kan voeren met uw behandelaar;
Is op de hoogte van richtlijnen omtrent levensbeëindiging.
Stoma
Een stoma is een kunstmatige uitgang voor ontlasting of urine. De aanleg van een stoma is een ingrijpende gebeurtenis. Een stoma kan zowel tijdelijk als blijvend aangelegd worden. De stomaverpleegkundige kan u of uw naasten adviezen geven om uw stoma te (leren) verzorgen. Zij heeft kennis over de verscheidenheid aan opvangmaterialen, zodat het afgestemd wordt op uw persoonlijke voorkeuren en mogelijkheden. Zij kan u ondersteunen in het acceptatieproces en geeft voorlichting en instructie om de eventuele belemmeringen die u ervaart in uw dagelijks leven met een stoma aan te pakken.
Wondzorg
Een wond geneest in een aantal gevallen niet vanzelf. Voorbeelden daarvan zijn een ‘doorligwond’ (decubitus), ‘open been’ (ulcus cruris) en voetwonden bij mensen met diabetes.
De wondconsulent brengt uw wondproblematiek in kaart in overleg met uw huisarts. Zo nodig wordt aanvullend onderzoek verricht of aangevraagd en/of een doorverwijzing naar een specialist of andere zorgverlener geregeld. De wondconsulent stelt een wondbehandelplan op, geeft instructie en voorlichting over de wondbehandeling, het te gebruiken verbandmateriaal en volgt het genezingsproces. Ook geeft zij advies over het voorkomen van (nieuwe) wonden en informeert u hoe u dit genezingsproces zelf kunt beïnvloeden.
Verbandmaterialen: de wondconsulent bestelt in overleg met de hoofdbehandelaar (huisarts of specialist) de specialistische verbandmaterialen bij een hulpmiddelenleverancier om vergoeding van deze producten door uw zorgverzekering mogelijk te maken.
CVA
Cerebrovasculair accident (CVA) is de medische term voor beroerte. CVA’s worden grofweg ingedeeld in hersenbloedingen en herseninfarcten. CVA is een belangrijke doodsoorzaak. Ook raken velen invalide door een beroerte. Welke verschijnselen optreden, is afhankelijk van de plaats van de beroerte. De verschijnselen worden na een paar weken tot maanden minder. Toch kunnen de restverschijnselen zeer ernstig zijn. Dit alles verschilt van persoon tot persoon. Heeft iemand geen restverschijnselen, dan spreken we van een TIA.
Een CVA verpleegkundige kan u en uw naasten informeren over de mogelijkheden binnen thuiszorg, kan uw vragen beantwoorden en denkt mee over de thuissituatie en zoekt naar oplossingen. Het contact komt tot stand op advies van een arts of via de medewerker van Internos die reeds bij u thuis komt. Een CVA verpleegkundige komt bij u thuis volgens afspraak. Het eerste consult duurt minimaal een uur. Ondersteuning door een CVA verpleegkundige van Internos kan, binnen voorwaarden, worden gefinancierd via de AWBZ.
Dementie
Dementie is een verzamelnaam voor verschillende ziektes die de hersenen aantasten. Iemand met dementie kan steeds verder achteruit gaan bij het functioneren in het dagelijks leven, omdat de cellen in de hersenen minder goed werken en afsterven. Ook kunnen er gaandeweg veranderingen in het gedrag en de persoonlijkheid optreden. Het verloop van dementie verschilt per persoon en is afhankelijk van de vorm van dementie. Daarom is het belangrijk om met aandacht voor de persoon goede dementiezorg te leveren. Onze casemanager dementie kan u daarbij helpen. Samen met het zorgteam kan zij ouderen met dementie begeleiden en ondersteunen om zo lang mogelijk thuis te blijven wonen. In de eigen vertrouwde omgeving waar u zich op uw gemak voelt. Er wordt ook gekeken welke zorg nodig is voor u en eventueel uw naaste.
Hier kunt u de video bekijken van Lenie de Jong in gesprek met Meindert Boonzaaijer, specialist ouderengeneeskunde over verschillende vormen van dementie. https://youtu.be/VCNql3h9tz0
Mantelzorger