Internos

NIEUWS

mob-internos-emine.jpeg

13 mei 2022 Interview

 

“Dat is echt zo, het is wie ik ben en waar ik voldoening uithaal” In gesprek met Emine Tanriverdi lopen deze waarden als een rode draad door het interview.

Regelaar en organisator

“Van jongs af aan regel ik allerlei zaken. Ik weet eigenlijk niet beter dan dat ik klaar sta voor anderen. Misschien is mijn verhaal op een of andere manier ook wel herkenbaar voor collega’s.

Op zesjarige leeftijd kwam ik uit Turkije naar Nederland. In Turkije ging ik nog niet naar school, maar ik kon al wel lezen en schrijven. Na aankomst in Nederland ging ik direct naar school. Ik kende de Nederlandse taal (en de cultuur) nog niet. Wat ik mij nog goed kan herinneren is dat ik een woord in het Turks mocht opschrijven. Ik had het goed opgeschreven en ik kreeg allemaal stickers als beloning. Het was een geweldig gevoel. Vanaf dat moment dacht ik: nou moet ik het zelf doen. Ik heb de Nederlandse taal onder andere geleerd door veel boeken te lezen en televisie te kijken.

Mijn ouders hebben mij altijd gesteund. Tijdens mijn atheneum kwam mijn moeder in de avond nog eten of drinken brengen als ik nog mijn huiswerk aan het maken was.  Ook mijn vader motiveerde mij met zijn credo: Beteken iets voor de maatschappij! Dat is ook de richting die ik en mijn broer Ismail hebben gekozen. Mensen helpen en van betekenis zijn voor anderen.”

Cliënten hebben vertrouwen in je

”Via mijn studie psychologie heeft alles een plek gekregen. Als tiener was ik al betrokken bij de gezondheid van mijn vader. Ik ging met hem mee naar het ziekenhuis om te vertalen wat de artsen vertelden. Het regelen van de papieren en daarnaast ook emotionele steun verrichten. Eigenlijk voor mij heel vanzelfsprekend.

Tijdens mijn studie psychologie ben ik twee dagen per week als maatschappelijk werker voor MOB gaan werken. Gedurende mijn werk in de praktijk leerde ik veel over maatschappelijk werk. Daarbij behoren de juridische, hiërarchische en sociale bijkomstigheden. Ik heb veel van mijn cliënten geleerd. Eén cliënt  in het bijzonder heeft mij veel gebracht. Door haar situatie heb ik zoveel geleerd. Van dakloos zijn en
uithuisplaatsing van haar kinderen. Aanbrengen van meer structuur, een woning regelen, zicht krijgen op het inkomen en haar dierbaren weer thuis om haar heen. Cliënten hebben vertrouwen in je en ik wil ze niet teleurstellen. Wat mij heeft gevormd in mijn werk is het verschil dat je kunt maken voor iemand.

Ik denk vaak terug aan de uitspraak van een professor uit mijn studie: Het beste middel om te genezen is praten en bewegen. Ik geloof daarin. Beweging zit in (kleine) stapjes maken. Als een cliënt met bijvoorbeeld schulden, de post (rekeningen) durft te openen dan ben ik trots op deze cliënt.

Je kunt altijd bij mij terecht

“Mijn vrienden en collega’s zien mij als een organisator, een energiek iemand. Ik houd ook van afwisseling in mijn werk. In mijn werk voor onze organisatie heb ik ook verschillende petten op. Ik ben psycholoog bij SANE, maatschappelijk werker, klachtenfunctionaris, zorgcoach en procescoördinator WMO (Zuid2). Het is veel, maar juist deze afwisseling geeft mij energie en ook de input om mijn werk voor cliënten en medewerkers goed te kunnen doen. Als coördinator leer ik samen met het team op basis van gelijkwaardigheid en collegialiteit. Deze waarden zorgen voor mijn werkplezier.

Als zorgcoach begeleid ik medewerkers om zo goed mogelijk het werk te kunnen doen, om zo verzuim tegen te gaan. Collega’s kunnen contact met mij opnemen als ze last hebben van stress of spanning. Ook bij financiële problemen en zij niet weten wat ze moeten doen als er opeens een deurwaarder aan de deur staat. En denk bijvoorbeeld ook als je jezelf verder wilt ontwikkelen, maar niet weet hoe je dat aan moet pakken. Je kunt altijd bij mij terecht.”

Leren en innoveren

Mijn verschillende werkzaamheden zorgen voor uitdaging in mijn werk. Het lijkt mij ook interessant om verder te studeren. Bijvoorbeeld een opleiding over EMDR-therapie (traumaverwerking) of schematherapie. In mijn werk gebruiken we verschillende innovatieve middelen. Zo werk ik als psycholoog met e-health programma’s. Dit zijn ondersteuningsprogramma’s waarbij de cliënt ondersteunt wordt om doelen te halen. Ook met de WMO-groep in Rotterdam werken we nu meer digitaal. Iedereen heeft de juiste digitale middelen. Een innovatief project waar we mee werken is minddistrict. Dit is een e-learning module voor onze WMO-cliënten. Deze digitale middelen zijn een toevoeging naast het persoonlijk contact dat we hebben met cliënten.

Thuiskomen in deze organisatie betekent voor mij: herkenning. Ik en niet alleen ik, ook mijn collega’s weten wat de hulpvraag is. Cliënten verwoorden dit ook naar ons: Je begrijpt mij zo goed. Dat komt omdat we al helpen van kinds af aan. Wij weten hoe het is. Cliënten zien ons misschien als familie, maar voor ons is het werk. Als hulpverlener hebben we een grote verantwoordelijkheid.”

Heb je een hulpvraag aan Emine als zorgcoach? Neem dan gerust contact op met e.tanriverdi@mob.nu


Thuiskomen in de zorg

Onze zorgmedewerkers helpen u graag met: verpleegkundige zorg, gespecialiseerde verpleegkundige zorg, thuisbegeleiding en huishoudelijke zorg. In onze zorgverlening houden we rekening met culturele en levensbeschouwelijke leefwijze. Onze medewerkers en cliënten komen veelal uit dezelfde wijken. Onze cliënten kunnen op een zelfgekozen wijze zo lang mogelijk in de eigen vertrouwde omgeving wonen. Indien u niet meer thuis kunt wonen dan hebben we in Rotterdam ook woonzorgcentra.

Ruim 700 medewerkers, 2400 cliënten. Werkzaam in Rotterdam-Rijnmond, Dordrecht-Drechtsteden en Amsterdam-Amstelland.


interview-Mevrouw-Andringa-mob-internos-1200x800.jpg

1 april 2022 Interview

Mevrouw Andringa (75) is cliënt bij Internos. We hebben gevraagd wat haar ervaringen zijn vanaf het begin van de coronacrisis tot op heden. Hoe zij het heeft beleefd en invulling heeft gegeven. Hoe zij er nu tegenaan kijkt en wat haar tijdens die periode op de been heeft gehouden. Ook vertelt zij over de positieve indrukken die het haar hebben gebracht.

“Ik ben al lange tijd cliënt bij Internos. Aan het begin van de coronatijd heb ik erg veel steun van Internos ontvangen. En nog steeds. Ik kwam wel buiten, maar had weinig contact met mensen in verband met mijn slechte gezondheid. Ik wilde niet ziek worden of in het ergste geval in het ziekenhuis terechtkomen. Corona heeft mij heel erg beperkt in mijn functioneren naar de buitenwereld. Ondanks de huidige versoepelingen doe ik nog steeds mijn mondkapje op. Ik ben nog steeds voorzichtig. Mensen lachen mij misschien uit, maar dat maak mij totaal niets uit.”

Waar bestond de ondersteuning uit?
De ondersteuning die ik bij Internos kreeg en nog steeds krijg bestond onder andere uit een vrolijk praatje. Dat heeft mij goed gedaan. Het heeft mij geholpen om de coronatijd te overbruggen en door te komen. 

Wat deed u voor die tijd?
Voor corona had ik wel contact met mensen en deed ik vrijwilligerswerk. Daar had ik mijn ontmoetingen. Corona legde alles stil. Ik was toen al aan het hobbyen, zoals kleertjes en bedjes maken voor poppen van mijn kleinkinderen. Ook heb ik mij beziggehouden met quilten en kettingen maken. Daar heb ik ooit cursussen voor gevolgd. Daarnaast heb ik veel andere dingen gedaan zoals werken met glas in lood.  

Bent u altijd bezig geweest om creatief bezig te zijn?
Mijn creativiteit zit in de familie, want mijn vader en moeder waren ook altijd bezig met creatieve dingen. Mijn oma breide veel en in de lange winteravonden borduurde mijn opa de bekleding voor Barok fauteuils. Ook knoopte hij vloerkleden. Het zit dus echt in de genen.

Hoe heeft Internos u geholpen met creatief bezig zijn?
Internos heeft mij gestimuleerd om anders te denken en meer te combineren en betere kleuren bij elkaar te zoeken. Met eenvoudige dingen kun je echt prachtige resultaten bereiken. Ik heb daar iets moois van gemaakt door op een andere manier naar kleuren en vormen te kijken. De resultaten waren prachtig. Ik heb ook veel uren doorgebracht met het lezen van kranten.

Wat doet u met de gemaakte kaarten?
Wat ik maak gaat naar mensen die mijn kaarten verdienen. Ik gebruik ze niet voor verjaardagen, want daar heb ik niets mee. Een kaart is niet afhankelijk van een bepaalde dag. Je kunt ze het hele jaar door sturen of geven. Ik schrijf mijn tekst altijd op een post-it die ik eraan toevoeg. Op deze manier kan de kaart altijd weer hergebruikt worden. 

Wat heeft corona u gebracht?
In coronatijd heb ik mijzelf verder ontwikkelt in de creativiteit. De mensen bij Internos hebben mij hiervoor geënthousiasmeerd en hebben mij tips gegeven. Door de lock down zag ik aankomen dat men veel binnen moest blijven en daarop heb ik geanticipeerd. Ik heb nog snel even inkopen gedaan om mij voor die periode goed bezig te kunnen houden. In die tijd heb ik ook veel op YouTube gekeken en daar veel gebruik van gemaakt. Daar heb ik voorbeelden van het haken bekeken en toegepast. De dingen die ik in coronatijd heb geleerd doe ik nog steeds. Ik krijg ook andere ideeën voor kleuren, vormen en papier om te gebruiken. Zo kan ik vormgeven aan de kaarten. En ze zien er steeds mooier uit.

Wat zijn uw verdere plannen?
Ik maak veel wandelingen. Ik probeer een operatie van een nieuwe knie zo lang mogelijk uit te stellen. Ik ben actief bewust bezig met mijn gezondheid. Ook gezond eten is voor mij belangrijk. Voor mij zijn dit duidelijke doelen. Mijn kleinkinderen hebben mij ook nodig. Ik heb mij ook aangemeld voor de Easierphone*. Ik ben de telefoon aan het ontdekken, zoals het ontgrendelen etc. Iedere dag leer ik weer wat bij. Van foto’s maken tot het gebruik van Whatsapp. Ik ben trots op mijzelf dat ik het gered heb om de corona tijd goed door te komen. Ik heb tijdens de corona periode dus niet in de put gezeten!  

Easierphone 
Easierphone is een app die het makkelijker maakt voor ouderen om op hun smartphone te navigeren. Zij kunnen sneller toegang krijgen tot de veelgebruikte apps die op hun telefoon staan. De homescreen van Easierphone wordt over de huidige homescreen gebruikt. Op deze manier wordt voorkomen dat zij verdwalen in de vele apps die een mobiele telefoon heeft.
Door het gebruik van Easierphone proberen we de zorgmedewerkers en mantelzorgers te ontlasten. Met dit project dragen we bij aan het ontwikkelen en testen van innovatieve oplossingen om kwetsbare cliënten beter te ondersteunen en te begeleiden. https://internosthuiszorg.nl/2021/11/easierphone/.


IMG_1201-1200x800.jpg

21 februari 2022 Interview

‘Zorgverleners vergeten namelijk nog wel eens dat zorgen voor jezelf ook enorm belangrijk is.’

Jacco Lamper is werkzaam als directeur bij MOB Rotterdam, MOB Amstelveen en Internos Thuiszorg in Dordrecht. Hij is na zijn studie Bedrijfseconomie zijn carrière begonnen als accountant bij Ernst & Young. Binnen de zorg heeft hij diverse managementfuncties bekleed, zoals onder andere oprichter en directeur bij de behandeldienst Novicare.

MOB en Internos Thuiszorg zijn gebruikers van het Elanza platform. Het platform helpt zorgorganisaties met het matchen van de juiste zorgverleners bij een zorgvraag. Hieronder leest u een gedeelte uit het interview van Elanza met Jacco Lamper.

Jacco, waar haal jij in je werk als directeur bij Internos Thuiszorg en MOB de meeste voldoening uit?

“Dat is wanneer ik een glimlach zie bij een van onze cliënten of medewerkers. Zeker als ik op een van onze woonzorglocaties kom zie ik onze cliënten regelmatig en dat werkt motiverend.

Het mooie op die locaties is de bewust gekozen kleinschaligheid, zo kunnen we ons meer richten op elke individuele cliënt. Ik ben er trots op dat we hiermee goede zorg breed toegankelijk weten te maken. Je kunt er onder de huurgrens een appartement huren dus ook cliënten met een kleine beurs zijn welkom. Verder wonen op onze locaties vaak mensen met dezelfde culturele achtergrond bij elkaar. Dat maakt dat cliënten zich echt thuis voelen, zeker bij bewoners met dementie maakt dit een groot verschil.”

Wat zijn belangrijke doelstellingen voor MOB en Internos Thuiszorg in 2022?

“Mindful, Thuiskomen en Werkplezier zijn de speerpunten van onze organisatie, de komende jaren in ieder geval. Ze komen ook in ons jaarplan naar voren als doelstellingen. Mindful gaat bijvoorbeeld over onze medewerkers, waarvoor we komend jaar willen bereiken dat ze beter voor zichzelf gaan zorgen; mindful zijn dus. Zorgverleners vergeten namelijk nog wel eens dat zorgen voor jezelf ook enorm belangrijk is. Ze gaan dan te lang door als niemand op ze let, dus als organisatie willen we onze medewerkers daarin de juiste ondersteuning bieden.

Bij ons komen onze medewerkers op de eerste plek want tevreden medewerkers leveren goede zorg en daar worden onze cliënten weer blij van.

Een ander belangrijk thema voor komend jaar zijn de twee nieuwe locaties die geopend gaan worden. Er komt een woonzorglocatie voor cliënten met een Islamitische achtergrond, en een tweede voor Afro-Caribische cliënten. Daar gaan we prachtige, cultuur-sensitieve locaties voor inrichten waar onze cliënten zich echt thuis gaan voelen. De verschillen in beide locaties als je kijkt naar de customer-journey vind ik nu al prachtig om te zien!”

We hebben net de jaarwisseling achter de rug. Welke belangrijke les heb jij het afgelopen jaar geleerd?

“Afgelopen jaar heb ik gezien dat mensen een stuk flexibeler kunnen zijn dan eerst het geval was, met natuurlijk alle veranderingen door de coronacrisis die ons ook deels daartoe verplichtten. Een goed voorbeeld daarvan is het succes van beeldbellen in onze organisatie. Voorheen waren de cliënten huiverig en namen onze medewerkers aan dat onze cliënten er sowieso geen behoefte aan zouden hebben. In het afgelopen jaar is dat vanwege corona dus heel snel veranderd en is het nu een belangrijk instrument geworden in de zorg die we leveren. Het wordt ook beter gewaardeerd door zowel cliënten als medewerkers.”

Er wordt veel geschreven over flexibilisering van de arbeidsmarkt in de zorg. Vaste medewerkers willen meer flexibiliteit en er zijn steeds meer zzp’ers. Merk je hier iets van bij MOB of Internos, en wat is jouw visie hierop?

“Wij kunnen redelijk veel flexibiliteit bieden aan onze medewerkers, bijvoorbeeld door hoe we met vrije dagen om gaan. Medewerkers moeten hun uren maken, maar in onze roosters zit verder maximale flexibiliteit binnen de randvoorwaarden die we daarin stellen. We hebben daarom gelukkig relatief weinig inhuur en van de sterke toename van zzp’ers merken we als organisatie tot nu toe gelukkig minder met dank aan ons beleid.

We zien af en toe wel zorgverleners zzp’er worden, maar wat mij betreft is de motivatie daarachter te vaak vanwege de centen. Het onjuiste beeld leeft dat je als zzp’er meer verdient terwijl de persoonlijke ontwikkeling vaak minder wordt en ook van pensioenopbouw geen of weinig sprake is en dat vind ik wel vervelend.”

Lees het gehele gesprek op Elanza.nl. 


Boekenrode_pand-1200x800.jpg

9 februari 2022 Interview
“Het is niet altijd rozengeur en maneschijn, maar samen komen we er altijd uit!”

Lorien Firma is zorgcoördinator van woonzorgcentrum de Boekenrode.

Haar carrière in de zorg begon als stagiair waar zij bij verschillende organisaties heeft gewerkt. Zij heeft veel ervaring opgedaan, omdat zij alle functies heeft doorlopen tot aan de functie die zij nu heeft als zorgcoördinator. Zo was zij ziekenverzorgende, heeft ervaring opgedaan op gesloten afdelingen, psychogeriatrische afdelingen en somatiek (chronische lichamelijke aandoeningen, zoals de ziekte van Parkinson, een chronische longziekte (COPD) of een beroerte (CVA)).

Vanaf 1998 was Lorien werkzaam bij Laurens De Beukelaar en heeft zij voor verschillende huizen van Laurens gewerkt. In 2017 was zij daar nog teamleidster.

‘Ik ben in 2018 bij de Boekenrode gestart. Via medewerkers die al werkzaam waren bij MOB ben ik uiteindelijk hier terechtgekomen. Ik vond het best pittig in het begin, omdat alles nog opgezet moest worden. Inmiddels loopt het, maar de zorgvraag is wel zwaarder geworden en daar moet je mee om zien te gaan. Dat is een mooie uitdaging.

Ik vind het belangrijk om kwalitatief goede zorg te leveren. Dat is ook een speerpunt voor de Boekenrode samen met mijn hardwerkende team.

De zorg is altijd in beweging en daar moeten we naar handelen anders lopen we achter de feiten aan. Persoonsgerichte en cultuurgerichte zorg en daarbij kijken we vooral naar het individu. De wens van de cliënt staat voorop. Bijvoorbeeld als de cliënt aangeeft om midden op de dag te willen douchen in plaats van ’s ochtends, dan doen wij dat.

De sfeer onder de medewerkers, de gezelligheid en werkplezier. Het is hier echt thuiskomen in de zorg ook voor de medewerkers, maar ook hard werken.

Cliënten wonen met plezier bij ons. Zij zijn geen nummer, maar unieke personen die zich ook gezien en gewaardeerd voelen als cliënt. Samen proberen we eruit te komen. Het is niet altijd rozengeur en maneschijn, maar samen komen we er altijd uit!

De toekomst voor de Boekenrode is blijven werken aan de kwaliteit van zorg, comfortabel wonen voor onze cliënten en werkplezier.  Momenteel worden de binnen- en buitenkant van het gebouw gemoderniseerd.’


BBrain-dementieklok-kalenderklok-internos.jpg

17 januari 2022 Update

Gratis proberen voor cliënten

De dementieklok/kalenderklok is een slimme klok die dementerende ouderen en senioren ondersteunt in het dagelijks leven. Op deze manier kan het ouderen en dementerenden structuur en overzicht bieden. Daarnaast draagt het ook bij aan het verminderen van eenzaamheid.

De BBrain klok heeft de volgende functies:
• Spreekt de tijd, berichten en agendapunten uit;
• Alle afspraken in een overzichtelijk scherm;
• Mogelijkheid om afspraken te plannen zoals een huisarts afspraak en etenstijd etc.;
• Ontvangen van foto’s van familie en vrienden;
• Mogelijkheid om te beeldbellen;
• Beschikbaar in de talen: Nederlands, Turks, Engels en Frans.

Er zijn twee type klokken. Een passieve klok voor dementerende ouderen. Deze klok is volledig gericht op rust en structuur waarbij de klok en tekst extra groot zijn én de cliënt alleen gebeld kan worden. De interactieve klok die verschillende mogelijkheden heeft voor ouderen die meer prikkels kunnen verwerken zoals het ontvangen van berichten, reminders en beeldbellen met elkaar.

Het kan allemaal op afstand bediend worden. Op deze manier brengt het ouderen dichterbij hun (klein)kinderen. De zorgmedewerkers en familie kunnen er altijd voor ze zijn mocht het fysiek niet mogelijk zijn.

We zijn een gestart met het aanbieden van de BBrain dementieklok/kalenderklok aan cliënten. Wij hebben in totaal 50 BBrain klokken die cliënten gratis mogen lenen voor 1 jaar.

Ken je een cliënt die hier gebruik van zou willen maken en/of wil je meer informatie?
Neem contact op met de EVV-er, maatschappelijk werker of thuisbegeleider.6 december 2021 Interview

“Mensen vertellen waar ze op dat moment behoefte aan hebben.” Vrijwilliger Jolanda van Ostende

Jolanda van Ostende is vrijwilliger bij de Boekenrode. Toen zij hoorde over een huiskamerproject, waarbij vrijwilligers nodig waren, was haar aandacht meteen getrokken.

Zij wilde eerst weten of ze het aan kon, zodoende liep zij een dag mee om het te ervaren. Het beviel haar goed en sinds december 2018 organiseert zij samen met een andere collega vrijwilliger activiteiten voor de bewoners.

‘Ik ontwikkel de activiteiten zelf, maar houd goed in het oog wat de cliënten aankunnen. Sommigen zijn vaak moe of is de motoriek niet meer wat het is geweest. Dus moeten de activiteiten passend zijn. Ik ben drie dagdelen per week gastvrouw/ vrijwilliger voor een groep van zes bewoners, wat het maximale is in deze coronatijd. Van 11.00 – 14.00 uur zijn er activiteiten waaraan de bewoners kunnen deelnemen inclusief een lunch.’ Wat de meest gewilde activiteit is? Schilderen, maar dan meer in de zin van kleuren creëren. Verder kan er onder andere ook gepuzzeld worden en met blokken gespeeld worden.

Voor dementerenden of mensen met een verstandelijke beperking zijn dit de activiteiten waar zij blij van worden. Gesprekjes voeren is ook een belangrijk onderdeel van de dagbeleving. Mensen vertellen waar ze op dat moment behoefte aan hebben. Of als er een leuk liedje op de radio is, dan praten we over die tijd van vroeger. Zo is er een mevrouw die zich nog heel goed die liederen kan herinneren en dan zingen we mee. Dan wordt er ook gelachen. Ook worden er dingen op verzoek gemaakt zoals een kartonnen kroontje met bloemen erop die ook nog eens gedragen wordt. Ik dring nooit iets op want het doel is dat de mensen zich goed voelen en dat het niet belastend is.’12 november 2021 Update


EASIERPHONE

ZELFSTANDIG EEN TELEFOON BEDIENEN


We zijn van start gegaan om Easierphone in gebruik te nemen. Onze eerste testpersoon heeft de Easierphone testtelefoon overhandigd gekregen. In het filmpje kun je zien hoe er uitleg wordt gegeven over de apps van Easierphone. De eerste pilot/testperiode duurt twee maanden. Het is de bedoeling dat de app uiteindelijk door iedereen, die daar behoefte aan heeft, gebruikt kan worden. Voordat het zover is gaan we eerst kijken of de app goed werkt en wat eraan verbeterd kan worden. Voor de volgende testperiode hebben we ook testpersonen (cliënten van Internos) nodig met een Android telefoon. Mocht je interesse hebben neem dan contact op met Neli Soares n.soares@internosthuiszorg.nl

De partners zijn:hart-in-handen-mob-1200x800.jpg

8 november 2021 Interview

‘Mijn vader woont twee jaar in Beyt Essalam. Samen met mijn zusje en twee broers hebben we de taken verdeeld om mijn vader te bezoeken. In ieder geval komt een van ons elke dag om hem te zien. We nemen hem mee naar buiten. Naar de Turkse supermarkt, samen boodschappen doen. Op tien minuten lopen is er een markt tegenover Albert Heijn. Dat vindt hij leuk. Mijn broer komt hem scheren en we nemen hem meer naar de kapper. Verder zijn er veel leuke groene plekjes in de omgeving waar hij naar toe kan. Daar vrolijkt hij van op.’ ‘Wat wij belangrijk vinden is dat hij actief blijft en in zijn cultuur blijft. Naarmate je ouder wordt ga je steeds meer terug naar vroeger. Dus is het eten belangrijk en dat hij Marokkaans kan spreken. Vroeger sprak hij Spaans, Frans en Arabisch. Dat is hij al vergeten. We zien dat hij achteruit gaat. De omgeving waar hij verblijft is voor hem heel erg belangrijk. Ik hoop dat andere mantelzorgers het bestaan van deze locatie ook ontdekken. We zijn echt blij en tevreden dat hij hier is. Via mijn zusje, die maatschappelijk werker is, zijn wij achter het bestaan van Beyt Essalam gekomen. Het personeel is zo lief voor de bewoners. Je voelt de liefde. Ik hoor dat van meer bewoners. Ik omschrijf het als een hechte familie, ook al kennen ze elkaar niet. Beyt Essalam is een echte aanrader.’ De naam van de mantelzorger is bekend bij de zorgcoördinator/locatiemanager Hakima Abraymi.


closeup-support-hands-1200x800.jpg

15 oktober 2021 Interview

Mevrouw Taskin (74) woont 47 jaar in Nederland.

Zij woont in ons woonzorgcentrum de Boekenrode in Rotterdam en vertelt hoe zij dit ervaart.

“Dit is mijn vierde adres sinds ik uit Turkije vertrok.” Sinds haar man is overleden en haar kinderen op zichzelf wonen zat zij alleen thuis.

“Door mijn dochter ben ik in de Boekenrode komen wonen. Vanwege de activiteiten, de Turkse  bewoners en Turkse medewerkers die de taal spreken. Bovendien voel ik mij niet alleen. Als ik op mijzelf zou wonen, dan zou ik moeten wachten op de zorg en hier is er altijd iemand die mij direct kan helpen. Het is fijn hier. Ook belangrijk is de verzorging. Ik kan aangeven dat ik door een vrouw verzorgd wil worden. Het is leuk om een goede band met het personeel te hebben, maar met Melek heb ik een speciale band. De eerste maanden toen ik hier woonde was ik somber, wilde ik niets doen. Mijn dochters vertelden het personeel om mij te stimuleren om actief te zijn. Dat deed het personeel ook. Nu heb ik het naar mijn zin en kijk ik iedere dag uit om weer naar de dagbesteding/beleving te gaan. Ik vind het leuk om te kleuren, maar het hangt er vanaf wat er op die dag te doen is. Eigenlijk vind ik alles wel leuk om te doen. Ik doe met alles mee.

Over het algemeen ben ik tevreden. Ik leef en dat is genoeg. Als het personeel met mij praat dan ben ik vrolijk en blij. Als ik alleen was geweest, dus alleen op mijzelf had gewoond, zou ik niet weten hoe het mij zou zijn afgelopen.’

Wilt u meer lezen over de woonzorgcentra van MOB? In onze bibliotheek kunt u het meest recente woonzorgcentra magazine downloaden.


4 oktober 2021 Interview

“Bij dementie ligt echt mijn hart, ik vind het heel mooi dat de thuiszorg daar steeds meer op in gaat spelen.”

In Dordrecht op het kantoor Stadswiel tref ik Shirley van Toor, zij geeft leiding aan een team Verzorgenden IG / Viggers en Helpende van Dubbeldam Stadspolders. Daarnaast houdt zij zich bezig met het VPT (Volledig Pakket Thuis) van Internos. Terwijl Shirley een horeca opleiding volgde, wat eigenlijk niet echt bij haar paste, werd haar oma ernstig ziek. Op dat moment kwam de 15-jarige Shirley erachter waar haar hart echt lag en wat ze echt wilde. ‘Ik wilde voor mensen zorgen.’

Je bent in de zorg terechtgekomen doordat je oma ziek werd en je daardoor besefte dat je de zorg in wilde. Is dat ook uiteindelijk geworden wat je ervan verwacht had? 

‘Het is echt wel zoals ik me had voorgesteld en geworden wat ik ervan verwacht had. Al moet ik wel zeggen dat ook wel eens wisselt, omdat het ook van invloed is met wie je werkt. Ik geef alles, als ik ergens tijd over heb, dan ga ik langer naar een andere cliënt. Dat vind ik belangrijk, dan doe ik daar wat extra dingen, maar dat ben ik. Dat is wat ik soms mis bij bepaalde collega’s. Dat komt ook voort uit het feit dat alle functies zo’n afgekaderde functieomschrijving hebben dat je eigenlijk niet zomaar iets anders erbij mag of kunt doen, even iemands was opvouwen of de nagels knippen.’

‘In het begin werkte ik heel erg gehaast bij de cliënten. Dat was ik zo gewend in de verpleeghuiszorg waar iedereen voor een bepaalde tijd gedoucht moest zijn bijvoorbeeld. Daar werkte je dan heel snel om iedereen op tijd klaar te hebben. Terwijl ik nu 50 minuten de tijd heb om iemand te douchen, waar ik er in het verpleeghuis misschien wel 3 personen in deze korte tijd moest helpen. Dat was voor mij heel erg wennen, dat gaat nu ook steeds beter. Als ik dan toch nog tijd over heb dan besteed ik dat heel graag aan de cliënt.’

Plezier in mijn werk

Ik vind het erg leuk om te merken dat er in Dordrecht wijken zijn waar mensen nog echt geboren en getogen zijn. In Dubbeldam noemen ze zichzelf geen Dordtenaar maar Dubbeldammers, dat vind ik heel grappig om te zien.

‘Wat ik fijn vind aan mijn werk, is dat ik de mogelijkheid krijg om mijzelf te ontwikkelen. Ook voor een functie waar ik niet een specifieke opleiding voor heb. Ik heb de opleiding VIG afgemaakt en heb veel praktijkervaring.  Zo ben ik eigenlijk gelijk op mijn plek terechtgekomen.’

Als zorgcoördinator zijn de werkzaamheden heel verschillend. ‘De ene keer start ik samen met de meiden in de wijk en loop de route mee, dan ben ik wijkverpleegkundige, de verzorgende IG of de helpende, maar net wat er op dat moment nodig is. Zeker tijdens Corona toen er veel zieke collega’s waren, ben ik veel in de wijk werkzaam geweest. Als ik in de ochtend in de wijk ben geweest ga ik naar kantoor en voer daar de telefoongesprekken met diverse instanties, apotheken, huisartsen etc. Ik verwerk alles in de planning en in de aanmeldingen, ik maak de cliëntendossiers in orde en geef leiding aan het team.’

Ook cliënten vinden het fijn dat ik niet alleen in de wijk help maar ook op kantoor mijn werkzaamheden heb. Cliënten durven nu sneller iets te vragen of te bellen omdat ze mij kennen en weten wie ze dan aan de lijn hebben als ze bellen. Daarnaast kan ik ze sneller helpen omdat ik weet wat er speelt van beide kanten.”

Waarom trekt de VPT je zo aan?

‘Sinds kort doe ik ook de VPT. Daar zit ik ook echt op mijn plek omdat ik natuurlijk ook uit de verpleeghuissector kom. Voor het personeel is het totaal anders dan thuiszorg, we streven ernaar dat het langere momenten bij de cliënten zijn. Het is een heel andere manier van thuiszorg. We waren bijvoorbeeld bij de eerste VPT-cliënt wel 5 uur achter elkaar. Dat biedt ook de cliënt rust. Dat is wat je wil, dat je de rust en de zorg kan bieden die de cliënten nodig hebben. De indicatie voor WLZ is hetzelfde als in een verpleeghuis, niveau 4. Dit wordt in de verpleeghuizen bijna niet meer aangenomen en deze mensen komen dan in aanmerking voor VPT. Ook voor niveau 5 en 6 kunnen we dan de thuiszorg aanbieden op de VPT manier.

‘Ik heb eerder gewerkt op een dementerende afdeling in een verpleegtehuis en dat is iets wat ik nog steeds iets heel bijzonders vind. Mensen raken zichzelf kwijt, die zelfredzaamheid verliezen ze en worden dan naar mijn mening niet meer als mensen behandeld. Daarom vind ik het heel goed dat die combinatie van thuiszorg en VPT er nu is. Zo kan iemand zo lang mogelijk zelf thuis wonen met hulp van ons, dat vind ik echt top. Bij dementie ligt echt mijn hart en ik vind het heel mooi dat de thuiszorg daarop ingaat spelen. Vooral voor die mensen is het zo schrijnend dat er een personeelstekort is. Samen maken we Ridderkerk dementievriendelijk | Gemeente Ridderkerk

Ik moet zeggen toen ik in verpleeghuis werkte dacht, oh nee thuiszorg ga ik nóóit doen. En nu denk ik thuiszorg en ik wil nóóit meer terug! 


 

Thuiskomen in de zorg
Onze zorgmedewerkers helpen u graag met: verpleegkundige zorg, gespecialiseerde verpleegkundige zorg, thuisbegeleiding en huishoudelijke zorg. In onze zorgverlening houden we rekening met culturele en levensbeschouwelijke leefwijze. Onze medewerkers en cliënten komen veelal uit dezelfde wijken. Onze cliënten kunnen op een zelfgekozen wijze zo lang mogelijk in de eigen vertrouwde omgeving wonen. Indien u niet meer thuis kunt wonen dan hebben we in Rotterdam ook woonzorgcentra.

Ruim 700 medewerkers, 2400 cliënten. Werkzaam in Rotterdam-Rijnmond, Dordrecht-Drechtsteden en Amsterdam-Amstelland.


Copyright MOB Drechtsteden 2021. Alle rechten gereserveerd.