“Nooit gedacht dat ik op deze manier met ouderen zou werken”.
Soraya is één van de collega’s die via internationale werving bij onze organisatie is terecht gekomen. (In een eerder interview spraken we Ashok Ramtahalsing over internationaal werven voor MIJ)
In Suriname was Soraya na het afronden van het vwo zoekende naar welke opleiding zij zou gaan doen. Zij begon met de studie bedrijfskunde en recht, welke uiteindelijk niet helemaal bij haar bleek te passen. Hierna volgde zij de opleiding HBO Verpleegkunde, dit was een nieuwe studie in Suriname. “Dat was best zwaar, het was een opleiding die, in mijn eerste jaar, nog helemaal moest worden opgezet waardoor, ook voor de docenten, alles nieuw was.”
Soraya heeft na haar studie gewerkt als allround verpleegkundige bij verschillende poliklinieken in het ziekenhuis. Zo werkte zij bij gynaecologie, chirurgie, neurologie, kno, endoscopie en cardiologie, en overal zagen ze haar graag komen.
“Dat was ontzettend afwisselend maar mentaal heel zwaar omdat ik overal inzetbaar was.”
Waarom nam je de stap om te gaan werken in Nederland?
“Al jong heb ik bewust voor mezelf willen kiezen. Niet doen wat mensen van mij verwachten of willen, maar zelf een beslissing daarover maken. Ik heb voor mezelf gekozen, maar dat was niet makkelijk. Ik had andere ideeën over hoe ik in de zorg wilde werken. In Suriname werd er meer gekeken naar kennis door ervaring en er was geen mogelijkheid die kennis te verkrijgen door te studeren. Je kunt daardoor niet gemakkelijk doorgroeien. In andere landen waren veel meer mogelijkheden. Tijdens haar studie leerde zij via LinkedIn onze organisatie kennen en kwam in gesprek met Jacco (red. algemeen directeur van MIJ).
“Wijkverpleging is in Suriname niet bekend, de meeste mensen krijgen daar mantelzorg. Ik raakte hierin geïnteresseerd en ben me daarin gaan verdiepen. Er is uiteindelijk best een lange tijd overheen gegaan, maar nadat ik was afgestudeerd ben ik uiteindelijk met Ashok het proces van internationale werving gestart. Daarvoor had ik nooit gedacht dat ik op deze manier met ouderen zou gaan werken”
Kon je direct aan het werkt toen je in Nederland kwam werken?
“Ik wist dat ik extra cursussen en opleidingen zou moeten volgen terwijl ik eerst op de VIG-routes in de wijk meewerkte. Daarna ben ik met de wijkverpleegkundige meegegaan om onder leiding te worden getraind en verder opgeleid tot wijkverpleegkundige. Terwijl je in Nederland start zijn er ook nog veel zaken die geregeld moeten worden, zoals je diploma herwaarderen en de beroepshandelingentoets, pas als dat helemaal is afgerond mag je zelfstandig werken. Het heeft bij mij uiteindelijk ongeveer een jaar geduurd voordat dat helemaal klaar was. Het ligt eraan voor welke functie je bent aangenomen, welke toetsen je allemaal moet doen, voordat je zelfstandig mag werken. Je werkt wel als alle toetsen nog niet zijn afgerond, maar dan altijd onder toezicht.”
Hoe zag jouw voorbereiding eruit voordat je hier kon starten?
“Nieuwe organisatie, nieuwe baan, alles achtergelaten, hoe zal het zijn…?”
Naast alle voorbereidingen voordat je naar Nederland komt, spoken deze vragen ook telkens door je hoofd, het was een spannende tijd. Er komt veel papierwerk bij kijken, voor de IND, de gemeentes, Ministerie van Volksgezondheid en voor de organisatie. Alles verzamelen kost veel tijd. Daarnaast moet er vanuit de organisatie worden aangetoond waarom er personeel kan worden gevonden in Nederland.
Als je kiest hier te komen wonen en werken, moet je er wel goed mentaal op voorbereiden. Het is niet gewoon even verhuizen en ergens anders werken. In de periode dat ik nog in Suriname woonde had ik veel contact met Ashok. Ik kon hem altijd bereiken door te appen, mailen of te bellen dat contact is heel belangrijk in de voorbereiding.”
Hoe lang kan je hier werken via internationale werving?
“Een gecombineerde visum woon en werk is voor twee jaar geldig. Als die periode voorbij is moet je zelf een verlenging aanvragen, dit mag je twee keer doen en in die periode kan je blijven werken hier, als dat goedgekeurd wordt. Wil je daarna blijven wordt daar opnieuw naar gekeken. Twee jaar klinkt heel lang maar is niks. Er moet zoveel worden aangepast en aangevraagd voordat je echt zelfstandig werkt.”
Woonruimte, hoe heb je dat geregeld?
“Je moet zelf een woning zoeken. Je krijgt wel wat voorrang omdat je hier komt werken maar toch zijn er nog wachtlijsten. MIJ heeft een aantal appartementen beschikbaar waar je tijdelijk gebruik van kan maken, totdat je zelf iets hebt gevonden. Ik kon, toen ik hier kwam, in zo’n appartement gaan wonen in Rotterdam Slinge. Het is wel heel erg prettig je eigen plek te hebben. Ondertussen ben ik op zoek naar een eigen woning in deze omgeving.”
Hoe heb je de eerste tijd ervaren?
“Ik ben eigenlijk direct opgevangen door collega’s. Zij wisten dat ik vanuit Suriname kwam. Internationale werving is niet echt heel bekend binnen de organisatie, maar mijn directe collega’s wisten er gelukkig wel van.
Ik moest mijn andere collega’s achtergelaten in Suriname en dat vond ik heel moeilijk. Maar ik ben supertrots op mijn collega’s hier, hoe ze mij hebben opgevangen, begeleid en ingewerkt toen ik hier kwam. Het voelde echt bijzonder, dat ik die ondersteuning van mijn collega’s heb gehad. Nog steeds is dat er, als er iets is, niet alleen werk maar ook privé. Ze weten dat ik hier alleen ben, ik kan altijd bij hen terecht, dat is echt heel erg fijn. Ik zie ze niet als mijn collega’s maar als een familie die ik om mij heen heb.”
Je hebt je familie en je vrienden voor groot deel daar achtergelaten. Voel je je hier ondanks dat wel thuis?
“Ik ben heel zelfstandig en in het verleden ook in Nederland alleen op vakantie geweest dus dit voelde goed en ik wilde hier naartoe. Het grootste gedeelte van mijn familie woont nog in Suriname. Er zijn wel een paar tantes die in Nederland wonen. Ik heb veel collega’s leren kennen natuurlijk, ik praat nogal makkelijk dus dat komt wel goed. Zoals ik al eerder zei voelen mijn collega’s ook als een familie. Er zijn ook vrienden en kennissen die ik vanuit Suriname ken hier komen wonen en via deze vrienden heb ik weer zelf andere vrienden gemaakt.”
Wat zijn jouw plannen voor de toekomst?
“HR in de zorg, daar zou ik wel in verder willen gaan, nog niet nu, maar wanneer de zorg fysiek zwaarder wordt bijvoorbeeld. Mijn idee daarbij is om er echt te zijn voor de collega’s die overbelast zijn, om een luisterend oor te bieden. Medewerkers meer ondersteunen als gesprekspartner bij klachten of ziekte als een soort vertrouwenspersoon. Daarin investeren, in mentale welzijn van de medewerkers is heel belangrijk. Daar heb ik altijd interesse in gehad, maar wijkverpleging heeft nu al mijn aandacht ik vind het zó leuk!”
Wat trekt jou eigenlijk aan werken in de zorg?
“Eén belangrijke reden dat ik in de zorg werk; ik vind het zó bijzonder iedere dag contact te hebben met nieuwe mensen. Je leert iedereen op een ander manier kennen en je blijft ook leren van mensen.”
Wil je meer weten over internationale werving? Neem dan contact op met a.ramtahalsing@mob.nu