Vrijwilliger Jolanda van Ostende

6 december 2021

“Mensen vertellen waar ze op dat moment behoefte aan hebben.” Vrijwilliger Jolanda van Ostende

Jolanda van Ostende is vrijwilliger bij de Boekenrode. Toen zij hoorde over een huiskamerproject, waarbij vrijwilligers nodig waren, was haar aandacht meteen getrokken.

Zij wilde eerst weten of ze het aan kon, zodoende liep zij een dag mee om het te ervaren. Het beviel haar goed en sinds december 2018 organiseert zij samen met een andere collega vrijwilliger activiteiten voor de bewoners.

‘Ik ontwikkel de activiteiten zelf, maar houd goed in het oog wat de cliënten aankunnen. Sommigen zijn vaak moe of is de motoriek niet meer wat het is geweest. Dus moeten de activiteiten passend zijn. Ik ben drie dagdelen per week gastvrouw/ vrijwilliger voor een groep van zes bewoners, wat het maximale is in deze coronatijd. Van 11.00 – 14.00 uur zijn er activiteiten waaraan de bewoners kunnen deelnemen inclusief een lunch.’ Wat de meest gewilde activiteit is? Schilderen, maar dan meer in de zin van kleuren creëren. Verder kan er onder andere ook gepuzzeld worden en met blokken gespeeld worden.

Voor dementerenden of mensen met een verstandelijke beperking zijn dit de activiteiten waar zij blij van worden. Gesprekjes voeren is ook een belangrijk onderdeel van de dagbeleving. Mensen vertellen waar ze op dat moment behoefte aan hebben. Of als er een leuk liedje op de radio is, dan praten we over die tijd van vroeger. Zo is er een mevrouw die zich nog heel goed die liederen kan herinneren en dan zingen we mee. Dan wordt er ook gelachen. Ook worden er dingen op verzoek gemaakt zoals een kartonnen kroontje met bloemen erop die ook nog eens gedragen wordt. Ik dring nooit iets op want het doel is dat de mensen zich goed voelen en dat het niet belastend is.’

Copyright MOB Drechtsteden 2023. Alle rechten gereserveerd.