Ik ben trots op mijzelf dat ik het gered heb…

1 april 2022
interview-Mevrouw-Andringa-mob-internos-1200x800.jpg

Mevrouw Andringa (75) is cliënt bij Internos. We hebben gevraagd wat haar ervaringen zijn vanaf het begin van de coronacrisis tot op heden. Hoe zij het heeft beleefd en invulling heeft gegeven. Hoe zij er nu tegenaan kijkt en wat haar tijdens die periode op de been heeft gehouden. Ook vertelt zij over de positieve indrukken die het haar hebben gebracht.

“Ik ben al lange tijd cliënt bij Internos. Aan het begin van de coronatijd heb ik erg veel steun van Internos ontvangen. En nog steeds. Ik kwam wel buiten, maar had weinig contact met mensen in verband met mijn slechte gezondheid. Ik wilde niet ziek worden of in het ergste geval in het ziekenhuis terechtkomen. Corona heeft mij heel erg beperkt in mijn functioneren naar de buitenwereld. Ondanks de huidige versoepelingen doe ik nog steeds mijn mondkapje op. Ik ben nog steeds voorzichtig. Mensen lachen mij misschien uit, maar dat maak mij totaal niets uit.”

Waar bestond de ondersteuning uit?
De ondersteuning die ik bij Internos kreeg en nog steeds krijg bestond onder andere uit een vrolijk praatje. Dat heeft mij goed gedaan. Het heeft mij geholpen om de coronatijd te overbruggen en door te komen. 

Wat deed u voor die tijd?
Voor corona had ik wel contact met mensen en deed ik vrijwilligerswerk. Daar had ik mijn ontmoetingen. Corona legde alles stil. Ik was toen al aan het hobbyen, zoals kleertjes en bedjes maken voor poppen van mijn kleinkinderen. Ook heb ik mij beziggehouden met quilten en kettingen maken. Daar heb ik ooit cursussen voor gevolgd. Daarnaast heb ik veel andere dingen gedaan zoals werken met glas in lood.  

Bent u altijd bezig geweest om creatief bezig te zijn?
Mijn creativiteit zit in de familie, want mijn vader en moeder waren ook altijd bezig met creatieve dingen. Mijn oma breide veel en in de lange winteravonden borduurde mijn opa de bekleding voor Barok fauteuils. Ook knoopte hij vloerkleden. Het zit dus echt in de genen.

Hoe heeft Internos u geholpen met creatief bezig zijn?
Internos heeft mij gestimuleerd om anders te denken en meer te combineren en betere kleuren bij elkaar te zoeken. Met eenvoudige dingen kun je echt prachtige resultaten bereiken. Ik heb daar iets moois van gemaakt door op een andere manier naar kleuren en vormen te kijken. De resultaten waren prachtig. Ik heb ook veel uren doorgebracht met het lezen van kranten.

Wat doet u met de gemaakte kaarten?
Wat ik maak gaat naar mensen die mijn kaarten verdienen. Ik gebruik ze niet voor verjaardagen, want daar heb ik niets mee. Een kaart is niet afhankelijk van een bepaalde dag. Je kunt ze het hele jaar door sturen of geven. Ik schrijf mijn tekst altijd op een post-it die ik eraan toevoeg. Op deze manier kan de kaart altijd weer hergebruikt worden. 

Wat heeft corona u gebracht?
In coronatijd heb ik mijzelf verder ontwikkelt in de creativiteit. De mensen bij Internos hebben mij hiervoor geënthousiasmeerd en hebben mij tips gegeven. Door de lock down zag ik aankomen dat men veel binnen moest blijven en daarop heb ik geanticipeerd. Ik heb nog snel even inkopen gedaan om mij voor die periode goed bezig te kunnen houden. In die tijd heb ik ook veel op YouTube gekeken en daar veel gebruik van gemaakt. Daar heb ik voorbeelden van het haken bekeken en toegepast. De dingen die ik in coronatijd heb geleerd doe ik nog steeds. Ik krijg ook andere ideeën voor kleuren, vormen en papier om te gebruiken. Zo kan ik vormgeven aan de kaarten. En ze zien er steeds mooier uit.

Wat zijn uw verdere plannen?
Ik maak veel wandelingen. Ik probeer een operatie van een nieuwe knie zo lang mogelijk uit te stellen. Ik ben actief bewust bezig met mijn gezondheid. Ook gezond eten is voor mij belangrijk. Voor mij zijn dit duidelijke doelen. Mijn kleinkinderen hebben mij ook nodig. Ik heb mij ook aangemeld voor de Easierphone*. Ik ben de telefoon aan het ontdekken, zoals het ontgrendelen etc. Iedere dag leer ik weer wat bij. Van foto’s maken tot het gebruik van Whatsapp. Ik ben trots op mijzelf dat ik het gered heb om de corona tijd goed door te komen. Ik heb tijdens de corona periode dus niet in de put gezeten!  

Easierphone 
Easierphone is een app die het makkelijker maakt voor ouderen om op hun smartphone te navigeren. Zij kunnen sneller toegang krijgen tot de veelgebruikte apps die op hun telefoon staan. De homescreen van Easierphone wordt over de huidige homescreen gebruikt. Op deze manier wordt voorkomen dat zij verdwalen in de vele apps die een mobiele telefoon heeft.
Door het gebruik van Easierphone proberen we de zorgmedewerkers en mantelzorgers te ontlasten. Met dit project dragen we bij aan het ontwikkelen en testen van innovatieve oplossingen om kwetsbare cliënten beter te ondersteunen en te begeleiden. https://internosthuiszorg.nl/2021/11/easierphone/.

Copyright MOB Drechtsteden 2023. Alle rechten gereserveerd.